top of page
Forfatters billedeKaroline Barkvoll Holstad

Nyt udviklingsprojekt i musikbranchen. Lyden af Mod: Sammen for en mere inkluderende musikbranche.

I samarbejde med KVINFO lancerer ReSearch Humanity et ambitiøst nyt projekt, Lyden af Mod, sammen for en mere inkluderende musikbranche, der sigter mod at skabe varig forandring i den danske musikbranche. Projektet gennemføres i samarbejde med Analyse & Tal, og er støttet af Tuborgfondet. Gennem involvering, fælles udvikling og en dybdegående forståelse af de strukturer, der opretholder sexisme, ønsker vi at bidrage til at skabe en mere inkluderende og ligestillet branche.


DJ set and a DJ mixing music

Gennem projektet vil vi i ReSearch Humanity bringe vores ekspertise inden for social forandring i spil. Vores metoder er designet til at styrke forståelsen for udfordringerne, opbygge empati og handlekraft i et samspil af aktører, der både inkluderer dem, der er berørt af sexisme og centrale aktører, der kan være med til at drive forandringen. Med dette projekt starter vi ud med at få en styrket forståelse for de strukturelle udfordringer i branchen, og afslutter med et eller flere konkrete tiltag, der er blevet designet med aktører på tværs af branchen.

Jeg tror virkelig på forandringskraften i dette projekt, netop fordi vi involverer bredt, og samtidigt udvikler noget, der bliver helt konkret. Samtidig bygger vi på helt opdateret viden om, hvor udfordringerne findes i branchen i dag.

Karoline Barkvoll Holstad, ReSearch Humanity


Gå til den offisielle projektside.


Fra Vidnesbyrd til Handling

Projektet har to klare formål: Først og fremmest ønsker vi at øge forandringsparatheden i branchen gennem dialog, viden og forståelse af den sexistiske kultur og de strukturer, der opretholder den. Dernæst vil vi understøtte og igangsætte konkrete forandringstiltag i samarbejde med udøvende musikere og andre centrale aktører i branchen. Fra start til slut, vil vi integrere de stemmer, der oplever sexisme på egen krop. Samtidig er det et centralt element, at vi involverer brancheaktørerne, der kan påvirke rammerne i musikbranchen.


Vi begynder med at indsamle vidnesbyrd fra musikere og branchefolk, der har oplevet sexisme eller har været vidne til det. Gennem vores involverende analyse af disse vidnesbyrd arbejder vi på at skabe en fælles forståelse af de systemiske udfordringer og mønstre, der skaber og opretholder uligheden. Herefter vil vi i tæt samarbejde med branchen udforme strategier og konkrete forandringstiltag, der kan være med til at skabe en kultur og rammer, hvor alle føler sig inkluderet og trygge.


Hvis du er en del af musikbranchen, og har oplevet sexisme eller grænseoverskridende adfærd, håber vi, at du vil være med til at dele dit vidnesbyrd via dette link.


Hvis du har oplevet sexisme eller anden grænseoverskridende adfærd, og har behov for støtte, har vi samlet forskellige støttemuligheder på denne side.


Samskabelse som drivkraft for forandring

Hos ReSearch Humanity er samskabelse et nøgleord. Vi tror på, at ægte forandring sker, når dem, der enten er direkte påvirket af eller dem, der kan påvirke udfordringen, også bliver aktive deltagere i at løse den. Derfor er involvering af musikere og branchefolk afgørende for projektets succes. Vores tilgang handler ikke om at finde løsninger på vegne af branchen, men om at skabe løsninger sammen med den.


Som en stor del af projektet faciliterer vi forskellige labs, hvor aktører på tværs af musikbranchen kan samles, dele perspektiver og sammen udvikle konkrete forandringstiltag. Vores metoder for sociale udvikling sætter retningen for denne proces.


Projektets Aktiviteter

Projektet er opdelt i flere faser, der strækker sig fra slutningen af 2024 til midten af 2025:


  • Indsamling af vidnesbyrd: Fra oktober-november 2024 indsamles vidnesbyrd fra musikere og ansatte i branchen for at få et systemisk blik på, hvilke erfaringer, de har med sexisme, og hvordan de har oplevet at kunne handle på deres oplevelser.

  • Kortlægningslabs: Sammen med musikere og ansatte i branchen, der har oplevet sexisme, afholdes labs tre steder i landet. De dykker ned i effekten af de indsamlede vidnesbyrd og årsagsforklaringerne på, hvorfor og hvordan de forskellige former for sexisme kan finde sted.

  • Delrapport: Der udgives en delrapport om vidnesbyrd. Denne deles med branchen.

  • Analyse- og strategilabs: Overfor en blandet gruppe af brancheaktører og musikere introduceres de udfordringer med sexisme, som første del af projektet har identificeret, blandt andet gennem visualisering af og empatisering med vidnesbyrd. Sammen udpeger aktørerne kerneproblematikker og bliver enige om, og hvor det giver størst effekt at sætte ind. Der afholdes to labs to forskellige steder i landet.

  • Udviklingslabs: Gennem tre labs samles igen afgørende brancheaktører og musikere til at samskabe en eller flere fælles løsninger inden for de fokusområder, der er blevet udpeget. Der vil være fokus på at udpege aktører, der forpligter sig til at implementere initiativerne, og på at udforme en konkret plan for næste skridt.

  • Rapport: Projektets samlede fund og de initiativer, branchen har forpligtet sig til, samles i en afsluttende rapport.


Et Stærkt Partnerskab

woman sitting on stairs outside in the fall
Karoline Barkvoll Holstad, founder of ReSearch Humanity
woman looking into camera
Emilie Kirstine Holse, co-founder af Kurana, rådgiver ReSearch Humanity i dette projekt

Samarbejdet med KVINFO er centralt for projektets succes. Sammen kombinerer vi vores erfaringer og kompetencer i ledelsen af projektet, hvor KVINFO bidrager med deres dybe indsigt i kønsproblematikker og ligestilling, mens ReSearch Humanity tager lead på de involverende og udviklende processer. Det er gennem dette stærke partnerskab, at vi kan skabe en solid og bæredygtig forandringsstrategi.


Med i ReSearch Humanity's team er founder Karoline Barkvoll Holstad, og Emilie Kirstine Holse, der driver videns- og analyseplatformen Kurana. Kurana og ReSearch Humanity har tidligere samarbejdet om analyseprojekter, og Emilie bidrager i dette projekt med viden og ekspertise i design af undersøgelser og dataindsamling inden for kunst og kultur. Karoline trækker i projektet på sin dybe viden og erfaring med at skabe og facilitere forandringsprocesser, der skaber ejerskab, samarbejde og konkret forandring.


Projektet er derudover understøttet af et Advisory Board, bestående af musikerne Pernille Rosendahl og Annika Aakjær, Musikbevægelsen af 2019 og foreningen Another Life. Som en del af advisory boardet, har Another Life bidraget med deres viden i forbindelse med baggrundsspørgsmål i vidnesbyrd-indsamlingen. Senere i projektet, vil der blandt andet være et tæt samarbejde med KODA for at sikre, at projektet spiller godt sammen med andre igangsatte initiativer i branchen. Der vil være løbende dialog med en række relevante samarbejdspartnere om deltagelse i projektet.


Lyden af Mod, sammen for en mere inkluderende musikbranche, repræsenterer et nødvendigt skridt i retning af at tackle sexisme og grænseoverskridenden adfærd i musikbranchen. Gennem vidensdeling, gensidig forståelse og samskabelse søger vi at skabe en varig forandringskultur, hvor alle aktører kan bidrage til at forbedre vilkårene for dem, der bliver påvirket af sexisme og grænseoverskridende adfærd. Sammen arbejder vi i dette nye udviklingsprojekt i musikbranchen på at fremme en åben og inkluderende proces, der kan styrke forståelsen og initiere konkrete forandringer.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page