Har du tænkt over alle de annoncer du skal konkurrere mod når du laver kampagner? Alle dem, som, lige som dig, forsøger at få målgruppen til at gøre noget?
Når vi scroller på sociale medier er der i hvertfald en overflod af annoncer, som forsøger at få os til at gøre noget aktivt - at donere, finde information, give vores underskrift eller møde op til en demo.
Som bruger er det mildt sagt overvældende - noget som også viser sig i, at der på Facebook i gennemsnit er under 1 ud af 100, der trykker sig ind på en annonce.
Så hvad kan man som organisation gøre for at mobilisere målgruppen via kampagner på sociale medier? Set fra mit perspektiv, ligger svaret i at engagere de personer, som I ønsker at påvirke når I udvikler kampagnerne.
For ved at invitere målgruppen indenfor, kan de selv definere deres barrierer og motivationer for handling.
Dermed sikrer I, at I trykker på de rigtige knapper når I skal mobilisere målgruppen og skabe den ønskede forandring.
Desuden kan I styrke målgruppens ejerskab for budskaber og kampagnen, og dermed den organiske deling og ikke mindst samtale. For hvis man selv har været med til at arbejde på indholdet og det kreative i en kampagne, er sandsynligheden meget større for, at man vil dele den med sit netværk og gøre budskabet til ens eget.
Hvordan Helseutvalget inkluderede målgruppen
Helseutvalget i Norge brugte denne tilgang for nylig da de hyrede ReSearch Humanity til at udvikle deres nye kampagne om test og sikrere sex, blandt kvinder, der har sex med kvinder. Det centrale var, at kampagnen skulle engagere kvinder fra målgruppen og bygge på deres input. Derfor sat vi op en workshop, hvor vi inviterede 5 personer fra målgruppen.
I løbet af workshoppen fik vi deres perspektiv på, hvad de så som udfordringen, og hvad som motiverede dem til handling. Efter at have lavet en prioritering af de vigtigste elementer, der kunne påvirke målgruppen til at blive testet, fandt vi inspiration fra andre indsatser og brianstormede på forandringsskabende budskaber.
I slutningen af workshoppen, havde deltagerne udviklet egne statements, som skulle motivere resten af målgruppen, skrevet tekste til annoncerne og valgt, hvilke billeder de syntes var passende til lige deres statment (se billederne under).
Inden workshoppen havde vi lagt os fast på stilen og rammen for kampagnen. Så kunne deltagerne koncentrere sig om at give sit personlige preg, samtidig med, at kampagnen fik et sammenhængende udtryk.
Dagen afsluttede med, at deltagerne på eget initiativ talte om, hvordan de i fællesskab kunne bidrage til, at kampagnen blev delt på tværs af deres private platforme - hvordan de kunne tage rollen som foregangsbilleder i det fællesskab de repræsenterede.
På den måde bidrog workshoppen ikke alene til, at målgruppen var med til at udvikle budskaber, der kunne skabe forandring. Den bidrog også til, at de fem deltagere, der alle har et godt netværk blandt målgruppen, blev mobiliseret til at tale om sikrere sex og testing med deres netværk. Og dermed fik kampagnen potentiale til at ikke alene være information udsendt fra en organisation, men til at være et budskab, der spreder sig organisk og internt blandt dem de forsøger at påvirke.
Få redskaberne til at udvikle sammen med målgruppen
Så hvorfor ikke invitere målgruppen med næste gang I skal udvikle en kampagne? I casen nævnt over tog den samskabende udviklingsproces 6 timer. Kunne I tænke jer at bruge workshops til bl.a. at udvikle kampagner sammen med målgruppen, men I er ikke helt sikre på, hvordan det bedst kan gøres? Udover selv at designe og facilitere workshops, tilbyder jeg rådgivning og oplæg om brug af workshops. Og jeg kan hjælpe jer enten om I vil have bred viden om brug af workshops eller om I vil have hjælp til at udvikle en bestemt workshop.
En vigtig slutnote er at huske at kompencere for målgruppens tid og engagement, helst via løn. Dem I inviterer med kommer til at knokle for jer og til at bruge sin viden og erfaring, noget I vil få utrolig stort udbytte af.
Lad os gennem forståelse, inklusion og samskabelse skabe forandring!
コメント